Lexikoa

OLINPIADA

Atlanta 1996. Taldeko kirol guztietan aldez aurreko sailkapenik gabe parte hartzeko eskubiderik ez izateak Atlantan parte hartzen dutenen erdietan uzten du Espainia, Bartzelonaren aldean, 80 parte-hartzailetik 35 ingurura. Pilotarik ezak ere eragina izan zuen, erakustaldi gisa izan arren. Dominei dagokienez, Atlantakoak joko onak izan ziren euskal kirolarentzat, hainbat domina jaso baitziren.Bartzelona'92ko hockeyko urrezko

neskek ez zuten zorterik izan eta ez zuten emaitza onik lortu Atlantan. Hala ere, metal preziatua jasotzera igo ziren Estíbaliz Martínez, Lorena Guréndez eta Tania Lamarca arabarrak, urrea eskuratu zuen gimnasia erritmikoko estatuko taldeko kideak.

Urre olinpikoa eskuetan zuela, gimnasia erritmikoko Estatuko taldeak Munduko Txapelketetan frogatu zuen kalitatea berrestea lortu zuen. Gazte gasteiztar horiek egunean sei egunetan entrenatzen zuten zortzi orduz, eta txapelketarako gogokoen zituzten neskei, bulgariarrei eta errusiarrei, 70 milaren marjina eskasarekin.

Txirrindularitzan, Indurain eta Olanok urrezko eta zilarrezko dominak dituzte, hurrenez hurren, banakako erlojupeko proban. Duela urtebete Kolonbiako Munduko Txapelketan gertatu zen bikoizketaren antzekoa lortu zuten. Olanok urrea lortu zuen eta Indurainek zilarra lortu zuen iraupen-proban. Oraingoan, ordea, dominek garrantzi handiagoa zuten, espezialitateko onenak zeuden proba olinpikoa baitzen. Indurainek, bere azken Tourra gainditu eta bukatu arren, hein batean urre autoritarioa irabazi zuen. Olanoren lehen parte-hartze olinpikoa izan zen 26 urterekin. Indurainek, bigarren parte-hartze olinpikoan, 52,2 kilometro egin zituen ordu batean, lau minutu eta bost segundoan, Abraham Olanok baino hamabi gutxiago.

Eskubaloian, Espainiako selekzioak hirugarren postu olinpikoa lortu zuen (brontzezko domina). Aitor Etxaburu, Josu Olalla, Iñaki Urdangarin eta Mateo Garralda euskaldunek jaso zuten saria kirol horretan eman dituzten ehunka orduengatik. Piraguismoan, Izaskun Aramburu gipuzkoarra eta Gregorio Vicente bizkaitarra izan ziren finalerako sailkatu ziren euskaldun bakarrak. Izaskunek, lehen hitzordu olinpikoan, bi diploma lortu zituen, seigarren postuan sailkatu ondoren: K-2 500 eta K-4. Bestalde, Bizkaiko piraguistak diploma lortu zuen K-4 sailkapenean bosgarren postuan sailkatzean.Olinpiada honetan, hainbat sari geratu ziren bidean, hala nola Martín Fizen laugarren maratoia, hamarkada

hartako maratoi onikoena; Melquíades Verdek (arrauna, scull bikoitza), mundu-mailako azken emanaldien arabera, domina-aukerak ziruditen arren, Olinpiadetan kanporatu zutenean abestu zuen; Maite Zúñiga, finalera iritsi zen estatuko lehen emakumea.

Fiz atleta Europako eta munduko txapelduna izan zen maratoiaren espezialitate zailean, eta laugarren postua lortu zuen, ezin izan baitzuen bere hirugarren koroa, txapeldun olinpikoa, jarri. Postu ona izan arren, Munduko Atletismoan mugarri bat lortzeko bidean gelditu zen, denboraldi batean maratoiko hiru sari nagusiak lortzeko.Javier

Clementeren futbol-selekzioa, sei jokalari euskaldunekin, kanporatu egin zen final-laurdenetan, 4-0 partidan Argentinaren aurka erori ondoren. Ustekabean, Almudena Cid 16 urteko gazte gasteiztarraren emanaldia ere izan zen. Diploma olinpikoaren ertzean geratu zen (gimnasia indibidualean bederatzigarren postua, hamabost milaren truke).